Procesfilosofien og evolutionen

Ifølge procesfilosofien er evolutionen her på jorden et slags mønster eksempel på et tidsligt processuelt forløb. Evolutionen er et langvarigt processuelt forløb på flere hundrede millioner år. Evolutionære teorier er essentielle for procesfilosofien. Den kambriske eksplosion af liv i urhavet for ca. 540 millioner år siden og frem til nutiden er et evolutionært processuelt forløb.

Det startede med simple livsformer i havet. I urhavet udvikles mere og mere komplekse former for liv, fra encellede organismer til de såkaldte invertebrate livsformer.

I løbet af de geologiske perioder Kambrium og Ordovicium går udviklingen fra hvirvelløse dyr (invertebrate) til de første fisk. Disse fisk er de første vertebrater, altså organismer med en indkapslet knoglestruktur ligesom os mennesker.

I løbet af Devontiden for ca. 416 -359 millioner år siden kravler de amfibiske padder op på landjorden. Herefter udvikles padderne langsomt til krybdyrene. Krybdyrene udvikler sig med tiden til dinosaurerne, og dinosaurernes tid her på jorden strækker sig over ca. 170 millioner år og over tre geologiske perioder (trias, jura og kridttiden).

Først ved K/T masseudryddelsen i kridttiden for ca.65 millioner år siden uddøde dinosaurerne. Efterfølgende kunne pattedyrenes udvikling tage fart. Pattedyrene havde latent udviklet sig side om side med dinosaurerne, men gemte sig på daværende tid i huler og var primært meget små i deres størrelse. De første oprejste menneskeaber kom for ca. 3 millioner år siden og udviklede sig til Homo Sapiens – det oprejste menneske.

Mennesket var ikke et produkt af den kambriske eksplosion ved dets begyndelse, men er produktet af et langvarigt processuelt forløb over ca. 540 millioner år.

Evolutionen er derfor et godt eksempel på et processuelt forløb. Evolutionsforløbet som beskrevet i det ovenstående er selvfølgelig en meget forkortet udgave af forløbet. Men resultatet af dette forløb, er det, at filosofien overhovedet kan eksistere.

Filosofien er ikke til stede ved evolutionens begyndelse, men er et produkt af en tidslig processuel udvikling. Evolutionen er også et eksempel på en årsags sammenhængende relationel forbindelse mellem fortiden, nutiden og fremtiden.

Fortidens hændelser og udvikling er nutiden et produkt af, og fremtiden vil vise nye evolutionære trin. Udviklingen er ikke slut endnu, processen forsættes.(Se www.procesfilosofi.dk for mere info om procesfilosofien)

 

One thought on “Procesfilosofien og evolutionen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s