Epikurs nydelsesfilosofi

Filosofien i oldtiden synes jeg er interessant. Deres tanker var relevante dengang og de er efter min mening ligeså relevante i dag. Disse livsanskuelser synes jeg stadig er tankevækkende den dag i dag. De gamle græske filosoffer beskæftigede sig med spørgsmål om hvad verden består af, men de interesserede sig også for, hvad det ville sige at være menneske. Spørgsmål som hvad er det gode?Hvad er retfærdighed? Hvordan er den ideelle stat opbygget?

Fokusset blev på hvordan man lever det gode liv og hvordan man opnår lykke. Det er her at filosofien bliver rigtig spændende efter min mening.

De gamle græske filosoffer søgte efter lykke og sindsro (Eudaimonia og Ataraxia).

Epikur (år 341 – 270 f.v.t.) udviklede en filosofisk skole som skulle frelse den enkelte, så denne kunne opnå Eudaimonia og Ataraxia (Lykke og sindsro).

Epikur ville befri mennesket fra frygt. Frygten for døden og livet, man skal søge lykken i det private liv. Epikurs metafysik var en atomisme, som også var en gammel tanke på hans tid. Vi er sammensat af atomer. Alt der findes er kun rum og atomer. Atomer det vil sige bittesmå udelelige dele, der er intet der har skabt os – vi er her bare og vi er selvbestemmende. Vi er herre over vores eget liv – fuldt ud.

Der findes ingen guder ifølge Epikur, men han sagde faktisk ikke, at de ikke findes, men at de er meget meget langt væk og de er ikke interesseret i os. Mennesket er overladt til sig selv og kan vælge hvordan de vil leve, guderne griber ikke ind i vores affærer. Der er ingen skæbne ifølge Epikur. Epikur sagde ”Døden er intet for os” vi mærker den ikke. Vi er her. Er her ikke. Vi mærker ikke døden. Det at være bange for døden svarer til at være bange for at blive født ifølge Epikur.

Dette betyder – Nyd livet så længe du har det. Du har kun en chance. Mennesket er jo dømt til at gå i opløsning (atomerne forgår med tiden og du dør). Så det er ingen hemmelighed at vi skal dø, men du kan virkelig hygge dig så længe du er til – ville Epikur nok have sagt. Epikur sagde ”Når døden er der, er vi der ikke. Når vi er der, er døden der ikke”.

Epikurs skole blev kaldt ”Haven” – Symbolsk forstået = Gå ind i din have, nyd den og nyd det. Pas din have. Det handler om nydelse. Epikur kaldes ofte den første hedonist. Hedonisme – Det at søge efter nydelse og undgå smerten. Epikur mente, at sådan er vi mennesker. Vi er omvandrende lyster. Det at være uden smerte eller ulyst, det er i sig selv den største lyst. Altså han mente, at vi skal have venner og man skal nyde sine venner. Så hav venner og kærlighed fordi det er vigtigt. Det handler om kvalitet frem for kvantitet. Kvalitet godt – kvantitet negativ (Aristoteles mådehold igen) Det handler om sindsro, sjælero og ikke overdrevne glæder.

Kristendommen bandlyste epikuræisme som antikrister og skolen forsvandt derefter – fordi de er imod udødeligheden og Gud (guder). De dyrkede de jordiske goder og det verdslige. Men retningen blev genopdaget i renæssancen.

Hvis du vil vide lidt mere om Epikur og hans livsanskuelser (hans nydelsesfilosofi(hedonisme) og gode råd, så se denne lille kortfilm jeg har udviklet. Denne lille video indeholder bonusmateriale i form af en lille stumfilm der illustrerer Epikurs filosofi. Se i denne video om hvad bl.a. flæskesteg har med den gyldne mellemvej at gøre?

 

 

3 thoughts on “Epikurs nydelsesfilosofi

  1. life is like empty space, its nothing and it is EVERYTHING (jeg hentyder til atomer der består af 99% tomhed )

  2. life is like empty space, its nothing and it is EVERYTHING (jeg hendtydder til atomer der består af 99% tomtrum )

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s